четвъртък, 25 август 2016 г.

Торта Toffifee - малинов вариант




През Август в моето семейство има ден, който е много специален за нас - 15-ти Август!
Освен, че е "Успение Богородично", е и рожденият ден на моята сестра. 



По традиция десертът е торта. И започва едно мислене каква да е тортата тази година...

От много време искам да направя торта "Тофифи" и няма по-подходящ момент за това.
Спрях се на рецептата на Йоли, с леки изменения. Прочетох подробно всички коментари и любезните отговори на Йоли относно направата на тази торта. Мисля, че крайният резултат беше много фина торта с вкус на лешници, шоколад, карамел и малини. От тези торти, които се сервират на тънки парчета, с чаша кафе или конят и се вкусва на малки хапки...
Ох, отнесох се, започваме с продуктите!

За блата:
 190 гр. меко брашно
 225 гр. разтопен шоколад
   90 гр. пудра захар
   12 гр. какао
    2 бр. яйца
    5 бр. жълтъци
    8 бр. белтъци разбити със 125 гр. пудра захар на сняг
    1 бр. ванилия


Не съм променяла нищо в рецептата на Йоли относно блата - гарантиран, изпробван и ставащ.

Разбийте на пухкав крем разтопеното масло и захарта. Към него прибавете, едно по едно, яйцата и жълтъците, като разбивате докато стане хубава, пухкава хомогенна смес. Към готовата смес добавете какаото, ванилията и шоколада и разбъркайте добре. С лопатка или лъжица внимателно прибавете готовите, разбити на сняг белтъци с пудрата захар.
Аз разбивам белтъците, като спазвам основните правила - чист и сух съд, сухи бъркалки. Разбиване първо на ниска скорост за няколко минути и постепенно увеличаване на скоростта до хубава плътност. След това се прибавя постепенно и захарта, за да може да се задържи белтъка.
Смесвайте двата крема внимателно с лопатка, за да остане максимално въздух в тестото. Няма набухвател в сместа и въздуха и яйцата ще държат бухнал блата.
Готовата смес се изсипва в две тортени форми, покрити предварително с хартия за печене. Изпечете при 170 градуса до пълно изпичане.
Не препичайте прекалено - консистенцията на блата трябва да е мека и леко кремообразна.
В самия блат няма брашно и няма как да стане, като пандишпанения, но за сметка на това е толкова нежен, че се топи в устата.
След като ги изпечете ги оставете да изстинат

Докато чакаме блатовете да изстинат да се захванем с първия крем

Карамелен крем

Продукти:

150 гр. захар
200 мл. млечна сметана
    1 с.л.краве масло
200 гр. изпечени безсолни лешници

И тук се придържам стриктно към рецептата на Йоли.
На среден котлон се поставя съд с незалепващо покритие и се изсипва захарта. Оставя се да се разтопи постепенно цялата без да се бърка, за да не стане на бучки. Ако искате да стане карамела по светъл и равномерен, може да сложите 4-5 с.л. вода - толкова колкото да се намокри цялата захар. Сместа завира и след изпаряването на водата остава чистият карамел.
Аз го обичам тъмен, с много лека горчива жилка и за това не карамеризирам с вода.
В отделен съд  загрейте млечната сметана до кипване и постепенно я добавете към готовия карамел. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и изпечените лешници.

Така приготвения крем  "излейте" върху първия блат и оставете в хладилника да стегне.

В блога на Йоли се коментираше, че блатовете като изстинат имат сякаш борд...да и моите два блата имаха борд. Аз лично си го обяснявам с това, че след като се извади от фурната
от рязката температура и липсата на брашно леко спада в средата блата, но това е не е важно толкова. Така се получава много добро запълване на блата с карамелено-лешниковия крем.
Съжалявам, че нямам снимка на разрязано парче за да ви покажа как плътно стои блата и лешниковия крем.



Докато стяга кремът в хладилника се заемаме с втория крем - нуга крема.

Продукти:

200 гр. лешников нугат
100 мл. млечна сметана
100 гр. натурален шоколад

Лешников нугат не можах да намеря. За това си го направих сама - стана невероятно вкусен. Сега ще го споделя с вас...не съм опитвала купешката, но определено няма да е по-добър от домашно приготвения.

Вземате 200 гр. изпечени безсолни лешници и ги смелете на блендер на много фино брашно, като постепенно слагате и 100 гр. пудрата захар. Загрейте почти до кипване 100 мл. млечна сметана и добавете към нея 50 гр. натурален шоколад. Готовата, все още топла смес прибавете към "лешниковото брашно". Разбъркайте добре и приберете в хладилника да стегне.
Отделяте от готовия нугат 200 гр. а останалия може да ползвате за декорация
Загрейте сметаната до кипване, сложете в нея лешниковия нугат и натуралния шоколад. Бъркайте докато се разтопи напълно шоколада и нугата. След като се охлади го излейте върху лешниковия крем и приберете в хладилника да стегне.
Ето че идва ред и на третия крем от рецептата на Йоли, който се състои от една кутийка карамелизирано кондензирано мляко и сладкарска сметана. Тъй като аз използвам млечната, която не прави голям и стегнат обем не ми се получи гъст крем. За това моя съвет е да използвате сладкарска на растителна основа или да сложите стабилизатор за сметана или желатин в готовия крем...или просто да направите като мен. Да сложите втория блат върху нуга крема обърнат с равното надолу, да измажете горната част с карамеления крем до средата на борда и да напълните остатъка му с пресни малини. Малините придават много нежен завършек. Комбинацията на малини и шоколад е безспорен фаворит на всеки.
Но да се върнем към направата на крема. Разбийте в отделни съдове сметаната на твърд сняг и кондензираното мляко. Смесете ги внимателно с лопатка и нанесете върху нуга крема или върху блата.
На около 15 км. от Шумен, общ Велики Преслав се намира с. Миланово. Там при добра реколта малинопроизводителите предлагат невероятни малини почти до зимата! Непременно ще я направя отново .

Няма коментари:

Публикуване на коментар