събота, 13 август 2016 г.

Къпино-малинов чийзкейк в буркан



В шкафа ми стоят наредени едни чудесни буркани, които реших освен с вкусен домашен сладолед да напълня с един лесен, бърз и много подходящ за сезона десерт - чийзкейк.

До сега съм го приготвяла все с печене. Йоли има невероятен ягодов, който задължително трябва да опитате! Харесва ми плътната консистенция на крема, която се получава при използването на яйцата в него. Но днес ще ви предложа моя вариант без печене.

От посочените продукти се получават 11 бр. буркани с вместимост около 300 мл. Количеството на съставките може да коригирате според вместимостта на чашите или 1бурканчетата, които са ви налични или да се направи във тортена форма.

За основата
2 пакета чаени бисквити - 300 гр.
100 орехови ядки
200 гр. краве масло

За крема
400 гр. заквасена сметана или гъсто кисело мляко /за тези които обичат да е по-кисел препоръчвам киселото мляко/
175 гр. крема сирене или безсолна извара или сирене Рикота
400 гр. млечна сметана за разбиване

За желето
500 гр. топъл конфитюр
или
домашно направен такъв от
1 кг. къпини
500 гр. захар
1/2 лимон
Къпините се почистват добре, измиват се и се варят със захарта. Аз не слагам вода защото моите са декоративни и са доста воднисти. Варят се на слаб огън и се бъркат постоянно до сгъстяване.
Преди да започне да се сгъстява може да отделите семенцата като ги претриете през марлена цедка. И да не изхвърлите пулпата! Стават страхотни дипове с нея

Пресни плодове
Микс от пресни къпини и малини. Може да се използват и замразени такива.



Бисквитите се смилат с блендер /ако нямате блендер, може да ги смелите в торбичка и с чукче или в хаванче/. Орехите също се смилат и се прибавят към бисквитите. Объркват се хубаво и към тях се добавя предварително разтопеното краве масло. Добре обърканата смес се оставя в хладилника да стегне леко.

Докато изчакваме да се стегнат бисквитите нека да приготвим крема.
Разбива се сметаната с пудрата захар на пухкав крем, добавя се към предварително разбитите заедно крема сирене и заквасена сметана и се обърква до получаването на хомогенна смес.

С обратното на лъжицата се притиска равномерен пласт от охладената бисквитена смес, като се цели да се направи и лек борд. Върху нея се изсипва от крема и се прибира в хладилника да стегне за няколко часа. Накрая се залива с изстуденото желе и отново се връща в хладилника.
Преди сервиране се гарнира с микса от пресни или замразени плодове.



Да вие  е сладко!


2 коментара: