петък, 8 юли 2016 г.

Торта "ПолиНик"



На вън е юлска жега..., а аз съм се захванала с "Френска селска торта", торта "Медовик"...и както там още я наричат. Всъщност накрая ще е "ПолиНик"

Провокацията ми за тази торта е от едни много приятни обеди в приятелска компания, които завършват по традиция с домашна торта предлагана в ресторанта. Много нежно съчетание на нутела и маскарпоне, а защо не и заквасена сметана, залята със сладко от боровинки!
И тъй като предлаганият блат там е пандишпанов, реших да се поразровя и да открия тази нежна комбинация в точност /професионално изкривяване/. Така и попаднах на наричания "Медовик", а у нас - "Френска селска торта". Нямам си и на идея защо е възприето да се нарича у нас така. Не срещнах нищо подобно във френската кухня..., е открих няколко с домашни бисквитени блатове, както и традиционните им медени бисквити, които гарнират с шоколад, подправки, ядки и сушени плодове, но е далеч от "Медовика".
Всъщност това е популярна руска торта, дори възприета като царска руска торта. Но появата й далеч не е от Русия. Още през 12 век монасите в Германия са открили възможността на меда да бъде поставян в малки питки, след това славянските народи са пекли медени питки и са ги нареждали по 5 бр. /нито повече, нито по-малко, както ще направя и аз/ и са правели сандвич с млечно-яйчен крем, поръсени отгоре с галета.
Разказва се и интересна случка с императрица Екатерина І Алексеевна, съпруга на руския император Петър І Велики. Тя не обичала меда и не позволявала да присъства в ястията й под никаква форма, готвачи дръзнали да го направят били наказвани жестоко. В руския двор се появил нов сладкар, който не знаел за тази подробност и решил да изненада своята императрица с невероятно нежен, топящ се в устата десерт, като приготвил същия с медени блатове. Императрицата се влюбила в десерта и от тогава той е един от предпочитаните й десерти.
Но да не ви отегчавам. Да започваме с рецептата!
Съществуват много вариации на тази торта, сега аз ще ви представя моята

Продукти за блата

2 яйца 
225 г кристална захар

300 мл прясно мляко
3 с.л. течен мед
3 ч.л. сода
75 г стопено, охладено масло
600 г брашно


Яйцата и захарта се разбиват добре, до получаване на гъст крем. Към тях се прибавя постепенно прясното мляко, меда и содата. Накрая се добавя и  маслото.
Искам да обърна внимание на това, че е хубаво всички продукти да са със стайна температура.
Готовата смес се изсипва в съд с не залепващо покритие и се вари на бавен огън, като се бърка постоянно до получаване на карамелен цвят. Ако нямате такъв съд, варете сместа на водна баня. Снимала съм сместа, за да добиете представа как трябва да изглежда!



    След това към все още топлата смес изсипете цялото брашно и разбъркайте до получаване на еластично тесто. Не се притеснявайте брашното е точно, не добавяйте допълнително, за да не се получи прекалено сухо и нееластично тесто!
Тестото се разделя на 10 топки по 115-120 грама всяка и се разточват тънки, почти прозрачни кръгли блатове с диаметър 25-26 см. Разточването става като тесто за пица - може спокойно да го надигате и изпъвате с пръсти
Искам да ви обърна внимание, че колкото повече изстива тестото, толкова по твърдо става то от меда и маслото в него. За това ако ви се стори твърдо, затоплете го с ръце и тогава разточете блата. 
Разточеният блат поставете върху хартия за печене в тавичка и печете на 160-180 градуса за около 4-6 мин., според силата на фурната ви. На първия блат ще усетите колко и при каква температура да печете. Блатовете трябва да порозовеят, не ги печете дълго тъй като изгарят и стават трошливи!

Общо взето докато се печеше единият, аз разпъвах другия и летях между плота и фурната около десет пъти. Но си беше забавно.

Още докато е топъл блата изрежете кръг с точния диаметър с ринг или ако нямате такъв с чиния със същия диаметър или от подвижните рингове на тавите за печене на блатове. Не изчаквайте да изстине напълно, защото може да стане ронлив. Аз на места дори ги оставих накъдрени - все пак селска торта е това.


След като сме приготвили блатовете и ги оставим да изстинат хубаво, се заемаме с крема.
Е ето тук се развихрих максимално - исках да има класическия вкус на млякото, в същото време да има сладко от боровинки, а да не говорим, че си спомнях невероятното съчетание на тези двете с Нутелата. Много мислих... и реших да бъдат два крема. 


                             

Първият е почти класически

400 мл. заквасена сметана
175 гр. натурално сирене
5 с.л. пудра захар
75 гр. меко краве масло
лимонови корички 
ванилия

Разбивате кравето масло със захарта до побеляване и получаване на пухкав крем, добавяте към него натуралното сирене, лимоновите корички и ванилията. Всичко се разбива добре на пухкав крем. Към готовата смес прибавяте и заквасената сметана, като разбърквате с лъжица, а не с миксер, за да не се втечни. Но дори и да се втечни просто прибирате в хладилника и от кравето масло крема автоматично се стяга.

Продуктите за втория крем

300 мл. Нутела
250 гр. Маскарпоне
200 мл. течна млечна сметана за разбиване 
2 с.л. пудра захар

Сметаната с пудрата захар разбивате на хубав, пухкав крем, добавяте маскарпонете и разбивате до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяте и Нутелата. 

Страхотни са и двата крема!
След като блатовете са изстинали и кремовете са готови идва ред на сглобяването на тортата!



Класическият руски вариант се прави от 5 блата. Така направих и аз. Останалите 5 може да направите на мини тортички,  или като мен да запазите за още една торта. Също така може да намалите количеството при направата на тестото на половина или още при изпичане на допълнителните блатове да изпечете медени курабийки за децата. Съхраняват се в хладилник като между всеки блат се поставя лист хартия и накрая всичките с увиват във фолио за свежо съхранение. 

Започваме със сглобяването...
Поставяте единия блат и стягате с ринг. Отгоре поставяте тънък и равномерен пласт от белия крем /ако искате да завършите с него или от шоколадовия ако е обратното/, на места с лъжичка за чай поставяте сладко от боровинки и покривате с втория блат върху него поставяте тънък и  равномерен пласт от шоколадовия крем и така редувате до края.
След като приключите прибирате тортата за 4-5 часа в хладилника, за да могат да поемат добре блатовете и да стегнат кремовете!
Украсата е по ваше желание!
Ето моето предложение за украса на френска селска торта, медовик с боровинки...или на кратко "ПолиНик"!






Р.П. Искам само да ви обърна внимание, че е хубаво да престои поне 24 часа, преди да се консумира, за да изчезне напълно вкуса на содата. Аз принципно си го харесва, но ако за някои това е проблем - държи си я в хладилника и се облизва едно денонощие! И да, като всички торти, колкото повече седи в хладилника, толкова по-хубава става...топяща се! Достойна за императрица!


Няма коментари:

Публикуване на коментар